Субота, 02 травня 2015 Автор Опубліковано в Відомі особистості

Лісґаніґ Юзеф

(2 голосів)
Перегляди: 9423 разів

Народився 13 лютого 1719 року в м. Грац (Австрія). 28 жовтня 1734 року став членом ордену єзуїтів. Навчався у єзуїтському колегіумі у Відні. З 1749 року – священик. З 1742 по 1751 рік працював в ордені на різних академічних та церковних посадах в Австрії, Угорщині та Словаччині. З 1752 року – професор математики у Віденському єзуїтському колегіумі, працював в астрономічній обсерваторії колегіуму, префектом якої був у 1756-1773 рр. У 1771 році був деканом філософського факультету.

         У цей час здійснив геодезійні зйомки території навколо Відня. Проводив триангуляційні виміри в Угорщині та Югославії. Визначив географічні широти Відня, Брно, Ґраца.

         За даними вимірювань Ю. Лісґаніґа було укладено велику кількість карт, вони слугували для картографії до періоду наполеонівських війн. Саме завдяки йому з’явилися перші точні карти земель австрійців, словаків, угорців, румунів та чехів.

         З 1772 до 1774 року проводив триангуляційні виміри Галичини і Лодомерії разом з І. Райном та Ф. Ґусманом. Вів астрономічні спостереження у Львові, Кракові та Жешуві.

         У 1775 році став професором механіки та технології у Львівському ліцеї, у який перетворилася єзуїтська академія після скасування ордену єзуїтів. Цікавився науковими працями з технічних наук та геодезії, заснував бібліотеку літератури з цих галузей знань, яка згодом ввійшла до складу бібліотеки університету. Був також радником губернатора і директором будівництва у Львові.

         Автор багатьох праць, зокрема, Tabulae memoriales praecipue arithmeticae…(Vienna, 1746), Prorolusio ad auditores matheseos (Vienna, 1753).

         Помер Ю. Лісґаніґ 4 березня 1799 року у Львові.

         У Львівській картинній галереї зберігається картина, на якій зображений Ю. Лісґаніґ.

Література:
Finkel, Starzyński; EWoJ; Історія астрономічної обсерваторії Львівського національного університету імені Івана Франка // за ред. Б. Новосядлого, Львів, 2011.

Я. Г. Притула

Ярослав Григорович Притула
кандидат фізико-математичних наук
доцент кафедри математичного і функціонального аналізу

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші контакти

Ідея, дизайн, верстка і т.д.:
Олег Романів