Версія для друку
П'ятниця, 01 травня 2015 Автор Опубліковано в Відомі особистості

Нікодим Отто (Otton Marcin Nikodym)

(1 Голосувати)
Перегляди: 9696 разів

О. Нікодим народився 13 серпня 1887 року в Заблотові недалеко від м. Коломиї (тепер Івано-Франківська область). Його батько Оттон Богуслав був інженером-хіміком. Він помер, коли сину був рік. Мама малого Оттона також померла молодою, і він виховувався в родині мами: бабці Amalia Bott de Pirot – французького походження і дідуся Marcin Cyprian з італійської родини.

Школу О. Нікодим почав відвідувати у Відні, у 1897 році родина переїхала до Львова, де він продовжував навчання. Після закінчення математичної гімназії О. Нікодим самостійно підготувався до іспитів з латинської та грецької мов і отримав додатковий диплом класичної гімназії.

Продовжив навчання на філософському факультеті Львівського університету, де вивчав математику, фізику, хімію, філософію та педагогіку. Наприклад, у п’ятому півріччі навчання (літо 1910 року) він записався на такі лекції:

- К. Твардовський: Етичний скептицизм (3 год.), Розвиток сучасної філософії від Канта (1 год.);

- Ю. Пузина: Звичайні диференціальні рівняння (3 год.), Конформні відображення (2 год.);

- В. Серпінський: Вищий аналіз (4 год.), Теорія множин (1 год.);

- Закшевський: Вправи з фізики (2 год.);

- Радзішевський: Загальна хімія;

- Манковський: Критика основних понять виховання (3 год.), Педагогічний семінар (2 год.).

За активну участь у семінарі Ю. Пузини у зимовому семестрі 1909/1910 О. Нікодим був відзначений стипендією – 60 корон.

У літньому семестрі 1911 року О. Нікодим записався на такі заняття:

- Ю. Пузина: Вищий семінар (2 год.);

- В. Серпінський: Застосування теорії множин до аналізу (3 год.), Вища алгебра (2 год.), Нижчий семінар (2 год.);

- М. Смолуховський: Кінетична теорія матерії (4 год.), Електрична провідність газів (2 год.), Вправи з теоретичної фізики (1 год.);

- Я. Лукасевич: Філософія математики (1 год.).

Це був останній (шостий) семестр його занять в університеті.

У 1911 році О. Нікодим склав вчительський іспит на право викладання математики і фізики у гімназіях. До 1924 року він викладав математику та фізику в IV реальній гімназії у Кракові. Також читав лекції з дидактики математики на підготовчих студіях в Ягелонському університеті. У Кракові він спілкувався з С. Банахом та іншими математиками, був учасником історичної зустрічі Г. Штайнгауза та С. Банаха. Став одним із співзасновників Математичного товариства в Кракові.

У 1924 році О. Нікодим наважився скласти докторські іспити у Варшаві. В червні 1925 року отримав диплом доктора філософії (докторська праця на тему “Додаток до теорії множин (А)”). Промотором був В. Серпінський. Далі О.Нікодим залишив гімназію і перебрався викладати в університет.

У червні 1925 року О. Нікодим одружився зі Станіславою Доротою Ліленталь, яка в цьому році отримала ступінь доктора філософії у Варшавському університеті за працю з топології.

У 1926/27 навчальному році О. Нікодим разом з дружиною студіювали у Сорбонні, а після повернення він пройшов габілітацію у Варшавському університеті. З 1928 року продовжив читати лекції в Ягелонському університеті.

У 1931-1939 роках О. Нікодим викладав у Варшавському університеті як приват-доцент, а дружина була асистенткою у Політехніці. Разом з тим він продовжував читати лекції на різних курсах для викладачів гімназій, співпрацював з Міністерством освіти у справі змін у програмі з математики. В цей час він написав три томи “Dydaktyki matematyki czystej w zakresie gimnazjum wyzszego”. З них було видано два томи.

Результатом активної наукової роботи і публікацій, які почались після 1925 року, були 86 наукові праці, 5 підручників і 7 праць з дидактики та на науково-популярну тематику. О. Нікодим цікавився багатьма розділами математики: теорією множин, теорією міри, теорією потенціалу, алгебрами Буля, дійсними функціями, аналітичними функціями, диференціальними рівняннями, математичними методами фізики, дискретною математикою. Основним захопленням його була популяризація математики, фізики та логіки.

Під час Другої світової війни перебував у Варшаві, працював приватним учителем. Після війни працював у Кракові, а в 1946 році виїхав з Польщі, перебував спочатку в Бельгії і Франції. У 1948 році оселився в США.

У Франції О. Нікодим опрацьовував математичний апарат теоретичної фізики, результатом цього стала згодом книга “The Mathematical Apparatus for Quantum Theories”.

В США О. Нікодим викладав в приватному університеті (Kenyon College) в штаті Огайо, а згодом переїхав до міста Утіка, що  в штаті Нью-Йорк. Помер Отто Нікодим 4 травня 1974 року, не приходячи до пам’яті два роки і дев’ять місяців після удару струмом.

В багатьох розділах математики праці О. Нікодима були піонерськими, і з його іменем пов’язано багато тверджень та понять (теорема Радона – Нікодима, властивість Радона – Нікодима банахового простору, метричний простір Фреше – Нікодима, множина Нікодима та ін.)

Характер О. Нікодима як дослідника та педагога характеризується його відповіддю на питання “Що треба зробити, щоб підвищити рівень математики у США?”  Він відповів: “Треба запросити викладачів-ентузіастів, бо ентузіазм є заразним”.

Література:
Derkowska A. Otton Marcin Nikodym (1889-1974) // Wiadomości matematyczne 25, 1983, str. 75-88.

Я. Г. Притула

Ярослав Григорович Притула
кандидат фізико-математичних наук
доцент кафедри математичного і функціонального аналізу

Останні з Я. Г. Притула