Субота, 21 березня 2015 Автор Опубліковано в Відомі особистості

Шульц Леопольд фон Страшніцький

(1 Голосувати)
Перегляди: 9655 разів

Шульц Леопольд фон Страшніцький (Leopold Schulz von Strasznicki)

Л. Шульц народився 31 березня 1803 року у Кракові. Закінчив гімназію у Відні. З 1819 року навчався на філософському факультеті Віденського університету, вивчав математику, фізику та інші науки. У Віденській політехніці вивчав механіку та будівельну справу, де вже у 1823 був ад’юнктом механіки і фізики. У 1924 році ― ад’юнкт в університеті. У 1827-1934 роки викладав математику, фізику та астрономію в гімназії у Любляні.

24 липня 1834 року Л. Шульц за конкурсом став керівником кафедри математики у Львівському університеті. Тут він отримав ступінь доктора філософії. Викладав чисту математику, геометрію та астрономію. Читав першим у Львівському університеті елементи вищої математики (не обов’язковий курс). Заслужив повагу студентів, залучив їх до докторських іспитів. Серед його учнів: Стефан Кучинський, Ізидор Дучинський, Людвік Кадий. Він автор багатьох підручників, зокрема у львівський період видав “Elemente der reinen Geometrie” (Wien, 1835). У 1835/36 роках був деканом філософського факультету Львівського університету.

Л. Шульц тоді вважався одним з найкращих математиків Австрії. Історики-математики відзначають його роботи з властивостей трикутників. У 1835 в журналі Крелле він опублікував статтю про обмежене застосування теореми Ейлера про многогранники тільки для випуклих тіл. Завдяки Шульцу здібний обчислювач З. Дазе отримав π з 200 десятковими знаками, користуючись формулою

π/4=arctg(1/2)+arctg(1/5)+arctg(1/8).

У 1838 році Л. Шульц отримав посаду професора математики у Віденській політехніці, викладав також і у Віденському університеті. Його від’їзд зі Львова був втратою для університетської науки.

Помер Л. Шульц 9 червня 1852 року в Бад Волеславі (Bad Voeslau) біля Відня.

Література:

PSB; Finkel, Starzyński.

 

Я. Г. Притула

Ярослав Григорович Притула
кандидат фізико-математичних наук
доцент кафедри математичного і функціонального аналізу

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші контакти

Ідея, дизайн, верстка і т.д.:
Олег Романів